Държавата в лицето на ИА Национален филмов център се сети за

...
Държавата в лицето на ИА Национален филмов център се сети за
Коментари Харесай

С 1.1 млн. лв. държавата търси новото "Куче в чекмедже"

Държавата в лицето на ИА " Национален филмов център " се сети за детското кино. След като през миналите 33 години филми на детско-юношеска тема бяха създавани извънредно спорадично, по-често с частни средства или с финансиране от Българска национална телевизия (когато става дума за серийни филми), едно от първите дейности на новоизбрания шеф на НФЦ Петър Тодоров беше да разгласи изключителна сесия за финансиране на филми за деца.

Заповед номер 77 на НХК от 04.04.2022 година разгласи изискванията, при които ще бъдат подкрепени четири нови детски кино лентата - два пълнометражни и два късометражни. Заделените пари са общо 1.105 млн. лева, като бюджетът за всеки от пълнометражните проекти може да доближи 465 хиляди лв..

Извънредната конкурсна сесия е по повод 40-годишнината от основаването на " Куче в чекмедже "  и " Рицарят на бялата дама ", както и във връзка на 50-годишния празник на " С деца на море " - три от емблематичните детски филми от интервала на развития соц. Обявеният конкурс съответствува и с друго значимо събитие, акцентиращо върху бъдещето на младежите – 2022 година е оповестена от Европейската комисия за Европейска година на младежта.

Подобна сесия се афишира за пръв път и е част от новата тактика и стратегия за насърчаване на НФЦ, с която Петър Тодоров завоюва след конкурс поста си на шеф. " Инвестицията във филмите за деца е инвестиция в бъдещето на киното, което би трябвало да възпитава в обич към седмото изкуство още от ранна възраст с високо качествени мостри ", споделят от екипа му. 

Допустимите жанрове, в които могат да бъдат плановете са: фамилен филм, комедия, авантюристичен, драма, фентъзи, фантастика, мюзикъл. Проектите би трябвало да са с присъединяване на деца и/или юноши и да са директно насочени по сюжет към детско-юношеската аудитория. Да имат развлекателен, само че и учебен темперамент, да преглеждат полезности в подтекста на дома и фамилията, да възпитават добродетели като: отговорност, правдивост, доверие, благотворителност, признателност, религия, вяра, храброст, самообладание и други, написа още в условията към претендентите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР